czwartek, 6 lutego 2014
ziemniaczane łódeczki
Będąc w podróży między Malagą a Warszawą na lotnisku w Oslo (sic!) miałam okazję przypomnieć sobie pomysł na przecudowną przekąskę - faszerowane ziemniaczane łódeczki! Muszę przyznać, że byłam lekko zaskoczona, gdy zobaczyłam, że jest to jedyna bezglutenowa potrawa w dość rozbudowanym menu jedynego miejsca na tym lotnisku, które podaje ciepłe potrawy. Ostatecznie, jednak jestem półkrwi Wielkopolanką i pyry wciągać mogę w każdej postaci i o każdej porze. Zamówiłam! Łódeczek dawno nie jadłam, jeszcze dłużej nie robiłam. Z przyjemnością więc przypomniałam sobie tę potrawę.
Potrzebujemy:
- duże ziemniaki (ja kupuję te sałatkowe)
- śmietana 12% (3 łyżki)
- boczek wędzony
- ser mozarella
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie myje i wstawiam do osolonej wody. Gotuję al dente.
- Po ostygnięciu ziemniaków należy przekroić je na pół a następnie wydrążyć w nich jak największe dziury (nie uszkadzając przy tym skorupy).
- wydrążyny blenduje ze śmietaną i przyprawami.
- do puszystej masy ziemniaczanej dodaję pokrojony w kostkę ser i boczek. Wszystko mieszam i nakładam w wydrążoną w ziemniaczanej połówce dziurę. Można położyć trochę boczusia i sera na wierzch, żeby pięknie się zapiekły.
- Całość układam na blasze i hop do piekarnika na 220 stopni i jakieś 20 minut (choć najlepiej wyczuć samemu na ile. Ja mam zwichrowany piekarnik i cokolwiek nie nastawię i tak będzie za mało i za długo).
Kiedy już w piekarniku skwierczy, a zapach jaki sie z niego wydobywa jedynie wznieca apetyt czas na konsumpcję. Danie to może nie jest obiadowe, ale doskonale sprawdza się jako przekąska serwowana znajomym w piątkowy/sobotni wieczór.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetne, ziemniaki, boczek i mozarella i do tego bezglutenowe. Dzięki za przepis (na przednówku cholernie trudno o jakieś urozmaicenie, szczególnie dla bezglutenowca, który musi co rano wymyślać jakieś cuda wianki do pracy, bo kanapek przecież nie weźmie).
OdpowiedzUsuńZ posiłków do pracy polecam wszystkie fantazje na temat kaszy jaglanej. Właśnie wsuwam miseczkę kaszy z rukolą, fetą i awokado;)
Usuń