poniedziałek, 28 października 2013

Ryżowy makaron ze smażonymi pomidorami, parmezanem i bazylią



Ten bardzo prosty i szybki przepis jest bezglutenową alternatywą dla wszelkiego rodzaju makaronowych dań. Makaron ryżowy przygotowuje się w 5 minut, reszta jest prosta jak konstrukcja cepa i idealnie nadaje się na wzmocnienie osoby, która zamiast cieszyć się ostatnimi promieniami złotej jesieni leży z katarem i bolącym gardłem w łóżku. Dla dodania odrobiny pikanterii można dorzucić posiekane papryczki chilli. Ja pozostaję przy łagodnej wersji.

Potrzebujemy:
  •      250 g grubego makaronu ryżowego
  •      85g smażonych pomidorów + dwie łyżki oleju z pomidorów
  •      3 ząbki czosnku
  •      25 g parmezanu
  •           duża garść świeżych liści bazylii

Przygotowanie:
  •      Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.
  •       Rozgrzać olej na patelni, przez ok 3 minuty podsmażyć pomidory i posiekany czosnek.
  •       Dodać makaron, bazylię i parmazan. Wymieszać wszystko dokładnie na patelni i chwilę podsmażać.





2 komentarze:

  1. Pewnie jak jesteś chora, to masz więcej czasu na pisanie, ale przeglądając tematy ostatnich postów wygląda to jakbyś miała cholernie słabą odporność:/

    OdpowiedzUsuń
  2. Tej jesieni mój organizm zachowuje się wyjątkowo. Myślałam, że po wrześniowej grypie już nic mnie nie rozłoży a jednak;/

    OdpowiedzUsuń