piątek, 1 listopada 2013

ciasteczka pachnące Stanami

Uwielbiam przepisy, które powstają z potrzeby chwili. Zwykle ograniczone są do składników, które zalegają jakiś czas na półce i czekają na swoją wielką premierę. Rok temu na moje salony (oraz tego bloga) w ten sposób zawitało ciasto z masy kasztanowej. Dziś swoją słodką premierę mają kruche ciasteczka z masła orzechowego (prosto z USA) z M&M'sami! Amerykański sen w ten szary listopadowy wieczór. Powiedzmy, że to takie dzień po halloween.

M&M'sy zostały mi z wczorajszego maratonu Obcego. Masło orzechowe to prezent, który Ula przywiozła mi z podróży do Stanów. Do kompletu potrzebne są jeszcze cukier, jajko, soda oczyszczona i olejek waniliowy, składniki, których nigdy nie brakuje u mnie w domu. Zamknąwszy w ten sposób listę produktów możemy być pewni, że będzie to bezglutenowy deser.

Potrzebne składniki

  • 200 g masła orzechowego
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • M&M's (albo orzechy czy czekolada
Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Utrzyj wszystkie składniki razem miksere. Z powstałej masy uformuj placki i rozłóż na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą jeszcze miękkie. Dopiero stygnąc nabierają kruchości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz