sobota, 13 września 2014

jarmużowe chipsy

Od pewnego czasu, gdy tylko znajdę w sklepie jarmuż, kupuję go z nadzieją na nową kulinarną przygodę. Zrobiłam już z niego pesto, na dobre zagościł też w moich jaglanych sałatkach. Teraz przyszła pora na coś zupełnie innego!

Do chipsów z jarmużu podchodziłam jak Tomasz do Jezusa. No, nie wierzyłam, że to może zadziałać, że może być dobre. Tymczasem specyficzny smak kapustowatej rośliny, podpieczony łagodnieje. Doprawiony ulubioną przyprawą może zaś chrupko udawać wszystko!

Potrzebujemy:
- paczka jarmużu*
- olej kokosowy
- ulubione przyprawy

Przygotowanie:
Jarmuż umyć i osuszyć. Następnie pociąć na kawałki wielkości chipsów, wycinając łodygi. Na blasze położyć papier do pieczenia uprzednio wysmarowany olejem kokosowym. Umyty i pokrojony jarmuż rzucamy na blachę, następnie delikatnie skrapiamy olejem i posypujemy przyprawami. Pieczemy na 150 stopniach około 7 minut. UWAGA! Jarmuż bardzo szybko staje się kruchy i łatwo go spalić. On naprawdę piecze się tak szybko!

Te zdrowe chipsy idealnie sprawdzą się na seansie Top Model;) Smacznego. 

* z jednej paczki wychodzi 5-6 blach chipsów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz