środa, 15 stycznia 2014

czekoladowe babeczki z...

Goście sylwestrowej nocy przynieśli ze sobą cudowne przepisy i inspiracje kulinarne. Wśród nich styczniowy hit piekarnika - czekoladowe babeczki z czerwonej fasoli. Brzmi dziwnie, ale smakuje bajecznie i jest wolne od glutenu! Jak zwykle przepis jest banalnie prosty a przygotowanie ich zajmuje mniej niż 15 minut, czyli to co tygryski lubią najbardziej. 

Potrzebujemy:

- puszka czerwonej fasoli
- 4 łyżki orzechów włoskich
- kilka suszonych śliwek
- pół kostki czarnej czekolady
- 4 łyżki kakao
- 2 jajka 
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki sody
- mały jogurt naturalny
- cynamon
- kardamon



Przygotowanie:

- puszkę fasoli odcedzamy i dajemy jej lekko wyschnąć
- orzechy, czekoladę i śliwki siekamy, dodajemy do nich fasolę i przyprawy z cukrem i sodą i wszystko blendujemy na miazgę. 
- jajka z jogurtem mieszamy i dodajemy do fasolowej ciapy. 
- mieszamy wszystko dokładnie i przelewamy do foremek na babeczki (do 3/4 wysokości, ale nie oszukujmy się, one i tak nie urosną jak te ze Starbucksa).


Babeczki pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu czekamy na ostygnięcie i ostateczne zastygnięcie ciasta. Możemy je dodatkowo udekorować kremem z serka mascarpone i orzechami (jak na zdjęciu). Przy jedzeniu brudzimy sobie noski :D



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz