poniedziałek, 14 kwietnia 2014

zupa, która smakuje jak u babci


Opuchnięta po zabiegu wstawiania zębowego implanta byłam zmuszona przez ostatni tydzień żywić się letnimi potrawami wciąganymi przez słomkę. Podstawą mojej diety na te bolesne dni stały się zupy. Ponieważ ból związany ze szczęką jest jednym z najbardziej denerwujących i wyczerpujących bóli na ziemi, zupy musiały być proste, pożywne i szybkie.

Oto pomysł na szybką zupę pomidorową. Robiłam ją 15 minut, może mniej. A kto jej nie spróbował z radością wołał, że smakuje jak u babci. 

Potrzebujemy:
1 litr bulionu rosołowego
3 puszki pomidorów całych zapuszkowanych
1 śmietana 30 %

I to by było na tyle. Nie dodawałam żadnych przypraw, bo poharatana od środka buzia na pieprz i sól reagowała jak skóra na wrzątek. Doprawiamy więc dowolnie/ 

Do gotującego się bulionu wrzucamy pomidorry. Gotujemy chwilę, następnie zdejmujemy z gazu i blendujemy wszystko na kremową masę. Pod koniec dodajmy śmietanę, która dodaje przyjemnej słodkości, gotujemy jeszcze 5 minutek i gotowe. 

Gar zupy starcza na 3 dni powolnego sączenia przez słomkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz