niedziela, 15 września 2013

ciasto ze śliwkami - jami!


Sezon na śliwki w pełni, więc czas na ciasto ze słodkim wkładem. To, za co uwielbiam ten wypiek to kombinacja smaku ciasta cynamonowego oraz śliwkowego nadzienia.

Potrzebujemy:
  •    1 i ½ szklanki mąki bezglutenowej
  •     3/4 szklanki cukru
  •   ¼ łyżeczki soli
  •   1 i ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko, lekko rozbite
  • 12 łyżek masła roztopionego i schłodzonego
  •  kilka kropli olejku waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 12 śliwek (posypanych 3 łyżkami cukru i 5 mąki bezglutenowej)


Przygotowanie:

  •           Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do ciasta wysmarować masłem.
  •           W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon. Dodać jajko, masło, olejek waniliowy oraz mleko. Miskować do uzyskania jednolitej masy.
  •            W formie do pieczenia ułożyć śliwki. Zalać równomiernie ciastem.
  •            Piec przez 40-45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż lekko ostygnie i udekorować cukrem pudrem. Smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz