Kokosowa zupa z kurczakiem
Składniki:
2 puszki mleczka kokosowego
1 szklanka bulionu warzywnego
5 cm kawałek korzenia imbiru
500 g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka pasty sambal oelek
1 łyżka pasty z trawy cytrynowej
Imbir obieram, dzielę na pół. Jedną część kroję na drobne talarki, drugą szatkuję. Czosnek obieram i szatkuję. W garnku podgrzewam oliwę i wrzucam do niej czosnek i posiekany imbir. Smażę uważając by nie zarumienić nadto czosnku. Kurczaka kroję na drobne kawałeczki. Do garnka wlewam mleczko kokosowe i bulion. Gotuję przez 10 minut a następnie dodaję kurczaka, pastę z trawy cytrynowej i pastę samba. Po następnych 10 minutach zdejmuję z ognia.
Ta aromatyczna zupa rozgrzewa i napełnia brzuszek. Jeśli komuś mało i lubi, gdy w zupie pływa coś jeszcze, można dodać makaron ryżowy. Nie trzeba go gotować. Wystarczy zalać gorącą zupą, przykryć miseczkę i poczekać ok 3 minut aż dojdzie do odpowiednie miękkości. Rozgrzeje każdego ;)
Rozgrzała prawie tak dobrze jak 50ml wódki, a smak miała o niebo lepszy :)
OdpowiedzUsuńcudownie ze ugotowalas! a ja polecam takze wszelkie kielki do niej, zamiast noodles np.
OdpowiedzUsuńostatnio mam spory problem ze znalezieniem na półkach sklepowych kiełków. Sama niestety nie robię, a puszki chowają się przede mną :(
UsuńGdzie ja teraz, w dodatku też chora, znajdę pasty?...
OdpowiedzUsuńhttp://alma24.pl/ :D
Usuń