- puszka czerwonej fasoli
- 4 łyżki orzechów włoskich
- kilka suszonych śliwek
- pół kostki czarnej czekolady
- 4 łyżki kakao
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki sody
- mały jogurt naturalny
- cynamon
- kardamon
Przygotowanie:
- puszkę fasoli odcedzamy i dajemy jej lekko wyschnąć
- orzechy, czekoladę i śliwki siekamy, dodajemy do nich fasolę i przyprawy z cukrem i sodą i wszystko blendujemy na miazgę.
- jajka z jogurtem mieszamy i dodajemy do fasolowej ciapy.
- mieszamy wszystko dokładnie i przelewamy do foremek na babeczki (do 3/4 wysokości, ale nie oszukujmy się, one i tak nie urosną jak te ze Starbucksa).
Babeczki pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu czekamy na ostygnięcie i ostateczne zastygnięcie ciasta. Możemy je dodatkowo udekorować kremem z serka mascarpone i orzechami (jak na zdjęciu). Przy jedzeniu brudzimy sobie noski :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz