Sezon na śliwki w pełni,
więc czas na ciasto ze słodkim wkładem. To, za co uwielbiam ten wypiek to kombinacja smaku
ciasta cynamonowego oraz śliwkowego nadzienia.
Potrzebujemy:
- 1 i ½ szklanki mąki bezglutenowej
- 3/4 szklanki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki cynamonu
- 1 jajko, lekko rozbite
- 12 łyżek masła roztopionego i schłodzonego
- kilka kropli olejku waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 12 śliwek (posypanych 3 łyżkami cukru i 5 mąki bezglutenowej)
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do ciasta wysmarować masłem.
- W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon. Dodać jajko, masło, olejek waniliowy oraz mleko. Miskować do uzyskania jednolitej masy.
- W formie do pieczenia ułożyć śliwki. Zalać równomiernie ciastem.
- Piec przez 40-45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż lekko ostygnie i
udekorować cukrem pudrem. Smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz